Online lezen
Nieuwsbrief 29 november 2016

Beste relatie van de Bascule,

Wij hebben weer een aantal interessante nieuwtjes voor u verzameld. U kunt deze nieuwsbrief op diverse schermen lezen. Mocht dit op uw scherm echter niet lukken dan kunt u de nieuwsbrief ook online lezen. Klik hiervoor op de link bovenaan de nieuwsbrief.

Met vriendelijke groet,

Nellieke de Koning

Column nav documentaire over anorexia deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Chaim Huyser, geneesheer directeur en kinder- en jeugdpsychiater, schreef een column naar aanleiding van de documentaire 'Emma wil leven'. Op 22 november zond BNN deze indringende documentaire uit. De documentaire gaat over de 18-jarige Emma die lijdt aan de ziekte anorexia nervosa. In de documentaire vertelt ze haar verhaal. Over hoe ze zes jaar lang vocht tegen de anorexia. Hoe ze in een kliniek in Portugal kiest voor het leven. En hoe ze er dan achterkomt dat het te laat is omdat de schade aan haar lichaam te groot is. Uiteindelijk overlijdt ze aan deze slopende ziekte. Haar laatste weken heeft ze zelf gefilmd, samen met haar verzorgers. Chaim Huyser was aanwezig bij de voorvertoning en schreef er een column over.

Lees verder
De Bascule in de media deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne

Op 14 november lieten de FNV en Orion zich in een artikel in Het Parool kritisch uit over de Bascule. Om ook onze visie op de situatie te kunnen geven, hebben wij aan het artikel meegewerkt. Nellieke de Koning, bestuurder van de Bascule, heeft in het artikel gereageerd op de uitspraken en uitgelegd uit dat door de jarenlange bezuinigingen er wachtlijsten zijn ontstaan en behandelaars een hoge werkdruk ervaren. Een probleem waar ook andere landelijk werkende gespecialiseerde jeugd GGZ instellingen mee worstelen. Door deze situatie dreigen veel kinderen en gezinnen niet de hulp te krijgen die zij dringend nodig hebben. De Bascule is hierover in gesprek met de verschillende gemeenten. Daarnaast werkt de Bascule nauw samen met andere instellingen om de wachtlijsten verder terug te dringen.

Nellieke de Koning is er trots op dat de medewerkers van de Bascule hun werk met volle inzet blijven doen in deze hectische tijden. Juist door deze inzet en deskundigheid kunnen we het verschil maken voor kinderen en jongeren met complexe psychische problemen. Gelukkig blijft dat niet onopgemerkt, zie de ingezonden brief in Het Parool. 

Lees verder
Posterprijs voor 'Vies is niet gevaarlijk' deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Het Expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van de Bascule heeft de posterprijs gewonnen met de poster: 'Vies is niet gevaarlijk'. Op 7 oktober organiseerde het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie een invitational conference onder de titel: ‘Gebruik van Kennis in de Praktijk’. Tijdens deze conferentie werd er een postersessie georganiseerd, waar ook een posterprijs aan verbonden was. Lidewij Wolters, Elske Salemink, Vivian op de Beek, Pascalle Dol, Annelieke Hagen en Else de Haan van het Expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van de Bascule wonnen deze posterprijs met hun poster: ‘Vies is niet gevaarlijk: Ontwikkeling van en onderzoek naar een computertraining voor kinderen en jongeren met een obsessieve compulsieve stoornis.’ Annelieke Hagen nam de posterprijs in ontvangst.

Lees verder
Presentaties van symposium 'Voorkomen of genezen?' deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne
Op 28 oktober 2016 organiseerden wij het jaarlijkse wetenschappelijke Bascule symposium in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Diverse sprekers gaven hun visie op vraagstukken als: Wanneer gaat het streven naar voorkomen over in genezen? Waar houdt de pedagogiek op en begint de medische behandeling? Hoe kunnen professionals uit de jeugd- en opvoedhulp en de psychiatrie de handen ineenslaan om de ontwikkeling van jongeren zo goed mogelijk te ondersteunen? Het was een boeiende middag met interessante presentaties die wij graag met u willen delen. 

Lees verder
Wt heeft u nodig als mantelzorger van uw kind?  deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne

 

 

 

Bij het woord 'mantelzorg' wordt vaak gedacht aan zorgen voor ouderen. Of aan iemand die voor zijn/haar partner zorgt. Maar niet aan ouders of verzorgers. Het is toch gewoon om voor je kind te zorgen? En toch, wanneer je structurele zorg verleent – of dat nu lichamelijk is of de begeleiding in het alledaagse leven, op school, of in de vrije tijd – het is mantelzorg.

Voor mantelzorgers zijn er allerlei ondersteuningsmogelijkheden om de zorgtaak vol te houden, niet overbelast te raken of wat tijd te hebben voor jezelf. Dit aanbod is vaak gericht op mantelzorgers die voor een volwassene zorgen en niet op ouders of een gezin.

Het Jeugdplatform Amsterdam vindt dat dat niet klopt en gaan graag met u in gesprek over waar u tegenaan loopt als mantelzorger voor uw kind. 

Lees verder
De Amsterdamse School: Psychiatrie in het licht van de levensloop deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne

 

 

 

Elk jaar in de maand januari of februari organiseren AMC Psychiatrie en de Bascule een symposium over een bepaald gebied van psychische stoornissen. Terwijl het thema per jaar verschilt, is er een vast stramien. Het thema wordt altijd behandeld in het perspectief van de levensloop. De inleiders zijn expert, en kunnen zowel uit Nederland als het buitenland afkomstig zijn. De voordrachten zullen wetenschappelijk geïnspireerd zijn, maar altijd klinisch relevant. In dit jubileumjaar staat de levensloop als thema op de voorgrond.

Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, kinder- en jeugdpsychiaters, neurologen, gedragswetenschappers, verpleegkundigen en anderen die bij de zorg voor mensen met psychische stoornissen betrokken zijn.

In 2017 zal Symposium de Amsterdamse School plaatsvinden op vrijdag 27 januari 2017 bij het AMC (Collegezaal 4).  

Lees verder
Het begint bij MIND! deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne

Bijna 2 miljoen Nederlanders kampten het afgelopen jaar met een psychische aandoening. Alle mensen met een psychische kwetsbaarheid moeten de kans krijgen om mee te doen in de maatschappij en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daar zet MIND zich voor in.
MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz. MIND werkt samen met cliënten- en familieorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, ambassadeurs en donateurs. Samen zetten zij zich in om mensen die te maken hebben met psychische problemen te ondersteunen. Dit doen zij door informatie te bieden, onderzoek te doen en projecten uit te voeren. MIND voert actie voor meer aandacht voor psychische problemen en geeft mensen met psychische problemen en hun naasten een stem richting de politiek. Speciaal voor jongeren is er MIND Young.

Lees verder
Save the date: Het psychisch kwetsbare kind   19 mei 2017 deel dit
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus GoogleOne
Sinds de transitie van de jeugdzorg staat specialistische kinder- en jeugdpsychiatrische zorg onder druk door bezuinigingen en de verschuiving naar eigen kracht, preventie en basiszorg. Deze politieke keuzes hebben direct effect op de beschikbaarheid en kwaliteit van zorg voor de meest kwetsbare jeugdigen. Dit gebeurt in een tijd waarin de Nederlandse academische kinder- en jeugdpsychiatrie internationaal voorop loopt. Het potentieel daarvan wordt onvoldoende benut. Daarom stellen wij op deze dag de academische kinder- en jeugdpsychiatrie centraal.

We besteden aandacht aan de volgende vragen: Wat zijn de ontstaansmechanismen van kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen? Welke factoren dragen bij aan kwetsbaarheid daarvoor, in het bijzonder stress en trauma? Hoe herkennen we kwetsbare kinderen en adolescenten? Welke behandelinterventies zijn effectief bij wie, wanneer zetten we ze in en wat bepaalt het succes?
Dit symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van de benoeming van Ramón Lindauer tot hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie AMC.

Datum: 19 mei 2017
Locatie: de Koningszaal in de Bazel, Amsterdam
Organisatie: AMC Kinder- en Jeugdpsychiatrie i.s.m. de Bascule
Accreditatie: NVvP, NVO/NIP en FGZPT
Inschrijven: Het is nog niet mogelijk om u in te schrijven voor dit symposium. Zodra dit mogelijk is, ontvangt u van ons bericht.

Lees verder
Copyright de Bascule Aanmelden  Afmelden  Doorsturen  Gegevens wijzigen
volg ons op: